Bushcraft4Kids

Bushcraft4Kids


Elk kind is een avonturier. Elk kind ziet zichzelf als een jager die overleeft in het woud. Welk kind wil niet graag zelf een kamp bouwen, vuur maken, met stokken werken? Met Bushcraft4Kids bieden we leerlingen een unieke ervaring aan om de natuur op een geheel andere manier te leren kennen. De natuur als keukenkast, als voorraadkamer voor material, als medicijnenkast, als hotel. In verschillende modules leren we de kinderen op veilige en verantwoorde wijze zelf vuur maken met materiaal voorzien door de natuur, we leren ze eetbare en medicinale planten (her)kennen en gebruiken, fluitjes, touw en pijl en boog maken, takken om te toveren tot werkmateriaal, insecten eten, enz.


Hieronder vind je meer uitleg over de verschillende modules. U kan kiezen voor één module (2 uur) of zelf een pakket samenstellen uit meerdere modules (zie vb het pakket 'De Ideale schooldag').

De prijs is afhankelijk van de gekozen module(s) en de grootte van de groep. De locatie is onderling vast te leggen. Contacteer ons voor meer informatie over uw gewenste pakket.



Vuur maken

Leeftijd: minimum 8 jaar

Periode: hele jaar

Duurtijd: 2 uur


Activiteit: Vuur! Iets fascinerende bestaat nauwelijks. We leren eerst wat vuur is, wanneer het wel en niet gevaarlijk is, en hoe veilig en verantwoord om te gaan met vuur. Daarna leren we vuur maken op verschillende manieren. Van 'modern vuur' tot 'oervuur'.





Opgelet:Bij deze activiteit komen de leerlingen in contact met vuur. De school moet zeker zijn dat haar leerlingen voldoende verantwoordelijkheid en vaardigheden hebben om hier voorzichtig mee om te gaan en de aanbevelingen van de begeleiding op te volgen

'De ideale schooldag'

Leeftijd:minimum 8 jaar

Periode: hele jaar


'De ideale schooldag' bestaat uit deze modules:

(intro over Bushcraft: 9:30-10:00u)

Bushcraftwandeling (10:00-12:00 u)

Houtbewerking voor holbewoners (13:00-13:30u)

Vuur maken (13:30-15:30u, namiddag)

De dag eindigt met soep van verzamelde planten, gemaakt boven het zelfgemaakte kampvuur (einde om 15:30u)


De Natuurknutselaar

Leeftijd: Lagere school

Periode: hele jaar

Duurtijd: 2 uur


Activiteit: Fluitjes maken, bootjes ineenknutselen, leuke mannetjes maken,... Allemaal met materiaal dat we vinden in de natuur...zelfs onze lijm maken we zelf.




Opgelet:Bij deze activiteit worden messen en werkmateriaal gehanteerd. De school moet zeker zijn dat haar leerlingen voldoende verantwoordelijkheid en vaardigheden hebben om hier voorzichtig mee om te gaan en de aanbevelingen van de begeleiding op te volgen

Houtbewerking voor holbewoners

Leeftijd: minimum 8 jaar

Periode: hele jaar

Duurtijd: 2 uur


Activiteit: Van een blok hout kan je 'pluimstokjes' en aanmaakhout maken. Je kan er spiesen mee maken om een worstje te bakken boven het kampvuur, maar ook echte werktuigen zoals lepels.

We leren eerst hoe veilig omgaan met messen en gaan dan aan de slag


Opgelet:Bij deze activiteit worden messen gehanteerd. De school moet zeker zijn dat haar leerlingen voldoende verantwoordelijkheid en vaardigheden hebben om hier voorzichtig mee om te gaan en de aanbevelingen van de begeleiding op te volgen. Begeleiding door leerkrachten is noodzakelijk.

Insectenproeverij

Leeftijd: Lagere school

Periode: hele jaar

Duurtijd: 1 uur


Activiteit: Insecten zijn een bron van eiwitten.Misschien zijn ze wel het eten van de toekomst, omwille van hun beperkte impact op het milieu ten opzichte van veeteelt.

Bij deze activiteit leren we over het nut van insecten, over voedsel en de milieu-impact ervan, en proeven we van insecten en -pannekoeken.



Bushcraftwandeling

Leeftijd: Lager onderwijs

Periode: hele jaar

Duurtijd: 2 uur


Activiteit: Een 'andere' natuurwandeling. We wandelen door de natuur met een 'survivalbril'. Welke planten kunnen we eten? Hoe herken je een eetbare paddenstoel? Welk materiaal vinden we om vuur mee te maken? Welke medicinale planten komen we tegen? Groeien er fluitjes in de natuur? En van welk plantje maken we een bazooka?

Als echte jagers-verzamelaars verzamelen we al wat bruikbaar is (binnende de toegelaten normen van de locatie) om er in verdere modules mee aan de slag te gaan.