Bushcraft

Bushcraft


Stel: je raakt hopeloos verdwaald in de wildernis. Waar vind je eten en drinkbaar water?  Hoe maak je een veilige, warme en droge schuilplaats? Hoe en met welke materialen maak je vuur? Vind je medicinale planten?


Je weet het wel. Alleen weet je niet meer dat je het weet.


In Bushcraft gaan we opnieuw op zoek naar de kennis en vaardigheden die diep in ons verscholen zitten. We leren de natuur kennen zoals ze echt is: een uitdagende en uitpuilende schatkamer vol mogelijkheden. Je leert met andere ogen naar de natuur kijken, als een keuken vol eten en drinken, schatbewaarder van vuur, gastvrije aanbieder van onderdak, apotheek vol medicijnen en ... hofleverancier van motorische vaardigheden en zelfvertrouwen.

Vaardigheden in overvloed


Een stevig mes. Meer heb je niet nodig.

Maar je moet wel weten hoe veilig om te gaan met je mes.

En hoe maak je vuur? En hoe doe je dat op een veilige manier? We leren vuur maken op verschillende manieren, van batterijen tot vuursteen. We leren welke materialen we in de natuur kunnen vinden om een kleine vonk te doen overslaan tot een knetterend kampvuur. Zelfs als het regent!


Wat heb je nog allemaal nodig?:

  • Hout: Welke houtsoorten zijn waarvoor het meest geschikt? Hoe maak je van een blok hout fijn aanmaakhout? Hoe maak je van een tak een handige haak om je kookpot aan op te hangen?
  • Onderdak: We maken zelf onze eigen hut
  • Eten: We leren welke planten en dieren eetbaar zijn en niet, hoe en waar ze te vinden en te plukken of te vangen zijn.
  • Medicijnen: Een insectenbeet, een bloedende schaafwonde, hoofdpijn, diarree,... Geen probleem: de natuur is één grote medicijnkast
  • Touw. Dat maken we zelf uit allerlei planten.
  • Knopen: Elke situatie heeft zijn knoop: wil je iets vasthangen? Heb je een lus nodig? Wil je een touw strak opspannen? Wil je je knoop eenvoudig weer kunnen losmaken? We leren de meest eenvoudige en nuttige knopen leggen.
  • Zeep, (af)wasmiddel en shampoo: Ja, Zelfs de ingrediënten voor zeep, (af)wasmiddel en shampoo vind je in groothandel natuur.


Wil je ook leren bushcraften? Alleen of in groep, met je gezin, met je vrienden, je klasgenoten of met je collega's? Bekijk ons aanbod voor scholen, voor gezinnen en voor bedrijven en verenigingen. We stellen samen een programma samen, afgestemd op de gewenste duurtijd, de groepgrootte en -samenstelling.

BUSHCRAFT4KIDS


Bushcraft is er niet alleen voor de 'grote' mensen. Integendeel! Via Bushcraft leren we kinderen anders kijken naar de natuur. Met verwondering, respect en kennis. Door de verschillende technieken toe te passen, ontwikkelen de kinderen betere motorische vaardigheden, leren ze samenwerken, angsten overwinnen en vergroten ze hun zelfvertrouwen. Want geef toe: niets geeft zoveel voldoening als een worstje grillen boven je zelfaangemaakte kampvuur!

Met Bushcraft4Kids bieden we bushcraft-techieken aan aangepast aan elke leeftijd, met een sterke focus op veiligheid, samenwerking en respect voor elkaar en voor de natuur.


Wil je ook leren bushcraften? Alleen of in groep, met je gezin, met je vrienden, je klasgenoten of met je collega's? Bekijk ons aanbod voor scholen, voor gezinnen en voor bedrijven en verenigingen. We stellen samen een programma samen, afgestemd op de gewenste duurtijd, de groepgrootte en -samenstelling.

IN2NATURE

Natuurbeleving, Natuureducatie, Bushcraft